Χάπι μπορεί να μειώσει κατά 60% τον κίνδυνο κληρονομικού καρκίνου

Νέα

Φαίνεται πως μία πολυετής κλινική μελέτη έδειξε ότι το ανθεκτικό άμυλο -ένα ανθεκτικό στην πέψη μόριο που βρίσκεται σε μια σειρά από καθημερινές τροφές, όπως οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες, η βρώμη, τα μπιζέλια, τα φασόλια, το ρύζι, τα ζυμαρικά και άλλα- διαθέτει μία εκπληκτική ικανότητα· να βοηθά στην πρόληψη μίας σειράς από κληρονομικούς καρκίνους.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό “Cancer Prevention Research”, η διπλά τυφλή (ούτε οι ερευνητές, ούτε οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τι χορηγείται) μελέτη κοόρτης, παρακολούθησε για περίπου 20 χρόνια σχεδόν 1.000 ασθενείς με σύνδρομο Lynch, μια κληρονομική γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετούς τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, το 1999 οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Newcastle και του Leeds χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Ακολούθησε μια σύντομη περίοδος θεραπείας, η οποία διήρκεσε μέχρι το 2005.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, κάθε άτομο λάμβανε ένα χάπι. Στην μία ομάδα χορηγείτο ένα εικονικό φάρμακο (placebo), ενώ στην άλλη μια ημερήσια δόση ανθεκτικού αμύλου.

Τα ευρήματα στο τέλος αυτής της σύντομης περιόδου θεραπείας έδειξαν πως δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά στην υγεία των ατόμων. Όμως η μελέτη σχεδιάστηκε για παρακολούθηση μελλοντικών αποτελεσμάτων, τα οποία προέκυψαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, δείχνοντας πως εκείνοι που έπαιρναν το καθημερινό χάπι αμύλου -που περιείχε κατά προσέγγιση την ποσότητα που βρίσκουμε σε μια μεσαίου μεγέθους ελαφρώς άγουρη μπανάνα- ήταν πολύ πιο πιθανό να μην έχουν εμφανίσει καμία μορφή καρκίνου σχεδόν 20 χρόνια αργότερα.

«Βρήκαμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μειώνει περισσότερο από 60% την πιθανότητα εμφάνισης για μία σειρά από είδη καρκίνου. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανέστερο στην ανώτερη γαστρεντερική οδό», δήλωσε στο δελτίο τύπου ο John Mathers, καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. «Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα είναι δύσκολο να διαγνωστούν και συχνά δεν διαγιγνώσκονται νωρίς.»

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μυστικό για την επιτυχία του ανθεκτικού αμύλου έγκειται ακριβώς σε αυτή του την ικανότητά του να… αντέχει· να αντιστέκεται στην πέψη.

Συγκεκριμένα, αντιστέκεται στην όξινη πεπτική χολή. Ως αποτέλεσμα, κατακάθεται και ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Αυτό τροφοδοτεί φιλικά προς το έντερο βακτήρια, τα οποία ενεργούν, κατά την περιγραφή του Mathers, «σαν φυτικές ίνες στο πεπτικό σας σύστημα.»

Αλλά πώς ακριβώς μπορεί αυτό να θωρακίσει απέναντι στον καρκίνο;

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τακτική κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου -και επομένως, διατηρώντας ικανοποιημένα αυτά τα καλά βακτήρια- μπορεί να αλλάξει τον βακτηριακό μεταβολισμό των χολικών οξέων, εμποδίζοντάς τα τελικά να βλάψουν το DNA. (Όπως παραδέχονται οι επιστήμονες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα επάνω σε αυτή τη θεωρία).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το αμυλούχο συμπλήρωμα δείχνει να υποστηρίζει ισχυρά την ανώτερη γαστρεντερική οδό, όπως και πολλές άλλες περιοχές του σώματος, δεν φάνηκε να μπορεί να προστατεύσει από καρκίνους του εντέρου.

Συνολικά όμως τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Ίσως μια (άγουρη) μπανάνα την ημέρα – μήλα, μην παρεξηγηθείτε- να είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τον γιατρό πέρα.

Παραπομπές:

Cancer Prevention with Resistant Starch in Lynch Syndrome Patients in the CAPP2-Randomized Placebo Controlled Trial: Planned 10-Year Follow-up

Πηγή:
https://futurism.com/

1 σκέψη στο “Χάπι μπορεί να μειώσει κατά 60% τον κίνδυνο κληρονομικού καρκίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.