Εκπληκτικές πρώτες εικόνες της Γης από τον προηγμένο δορυφόρο GOES-18

Νέα

Στις 11 Μαΐου 2022, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration ή NOAA), μοιράστηκε τις πρώτες εικόνες του Δυτικού ημισφαιρίου από τον Γεωστατικό Επιχειρησιακό Περιβαλλοντικό Δορυφόρο-T (GOES-T) ο οποίος μετονομάστηκε σε GOES-18. Το όργανο Advanced Baseline Imager (ABI) του δορυφόρου κατέγραψε πρόσφατα εκπληκτικές όψεις της Γης.

Εκτοξευόμενο από τη NASA την 1η Μαρτίου , το GOES-18 απογειώθηκε στις 4:38 μ.μ. EST από το Space Launch Complex 41 του σταθμού διαστημικής δύναμης Cape Canaveral στη Φλόριντα. Το ABI βλέπει τη Γη με 16 διαφορετικά κανάλια, το καθένα μετρώντας ενέργεια σε διαφορετικά μήκη κύματος κατά μήκος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για να λάβει πληροφορίες για την ατμόσφαιρα, τη γη και τον ωκεανό της Γης.

Ο δορυφόρος GOES-18

O GOES-18 ακολουθεί μια μακρά σειρά μετεωρολογικών δορυφόρων που κατασκευάστηκαν σε συνεργασία μεταξύ της NOAA και της NASA από το 1975. Η NASA διαχειρίζεται συνήθως το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκτόξευση των δορυφόρων, με το NOAA να τους αναλαμβάνει από τη στιγμή που θα μπουν σε τροχιά. Το παρακάτω βίντεο παρέχει στιγμιότυπα από την εκτόξευση και τις πρώτες ώρες του διαστημικού σκάφους στο διάστημα.

Το κύριο όργανο στο GOES-18 είναι το Advanced Baseline Imager (ABI), το οποίο παρέχει τις κύριες εικόνες και δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τις μετεωρολογικές προβλέψεις στις ΗΠΑ, σαρώνει τη Γη πέντε φορές πιο γρήγορα από τις προηγούμενες γενιές δορυφόρων GOES, με τέσσερις φορές την ανάλυση και τρεις φορές τον αριθμό των καναλιών. Το GOES-18 φέρει επίσης ένα Geostationary Lightning Mapper (GLM) και μια σουίτα οργάνων για την παρακολούθηση των διαστημικών καιρικών κινδύνων.

Πηγή: scitechdaily.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *