Επιστήμονες αποκαλύπτουν την ευαλωτότητα μίας κρίσιμης τράπεζας πάγου της Ανταρκτικής

Νέα

Η τράπεζα πάγου (ή αλλιώς ύφαλος πάγου) Pine Island στη Δυτική Ανταρκτική, η οποία συγκρατεί ποσότητες πάγου που είναι ικανές να ανεβάσουν την στάθμη της θάλασσας κατά 0,5 μέτρα, ίσως είναι πιο ευάλωτη μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους αποσύνθεσης, από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τους επιστήμονες της British Antarctic Survey (BAS), δείχνει ότι δύο διεργασίες -των οποίων η πρόσφατη αύξηση της έντασής τους, ήδη απειλεί τη σταθερότητα της τράπεζας- μπορούν να αλληλεπιδράσουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα κατάρρευσης.

Το μέτωπο πάγου του παγετώνα Pine Island, το οποίο υψώνεται 50-60 μέτρα περίπου πάνω από το νερό, όπως είναι σήμερα. Credit: Robert Larter

Η μεγάλη αυτή τράπεζα πάγου, το τμήμα δηλαδή του παγετώνα που επιπλέει στη θάλασσα, ελέγχει τη ροή του πάγου από τον παγετώνα Pine Island (με μέγεθος περίπου όσο η Αγγλία) στη Θάλασσα Amundsen. Ένας ιδιαίτερα κρίσιμος ρόλος, καθώς ο συγκεκριμένος παγετώνας είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα μεταβαλλόμενους στον κόσμο και είναι υπεύθυνος για το περίπου 25% της απώλειας πάγου από την Ανταρκτική. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσότητα νερού που θα γέμιζε 13.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρατηρήσει και γνωρίζουν πως η τράπεζα πάγου Pine Island γίνεται όλο και πιο εύθραυστη, μέσω δύο διεργασιών: της αυξημένης λέπτυνσης, ως αποτέλεσμα της επιτεινόμενης τήξης της τράπεζας πάγου στη θάλασσα, και της αύξησης των γεγονότων αποκόλλησης, κατά τα οποία η μάζα πάγου διασπάται σε παγόβουνα.

Τώρα όμως, μια ομάδα ερευνητών έδειξε ότι ο συνδυασμός της τήξης και της αποκόλλησης, κατά πάσα πιθανότητα θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στο λιώσιμο της τράπεζας πάγου Pine Island, από όσο υποθέταμε έως τώρα.

Ο Dr. Alex Bradley, που εργάζεται επάνω στην μοντελοποίηση ωκεανών, στο BAS, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, λέει: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την εξαιρετική ευαισθησία που εμφανίζουν οι τράπεζες πάγου απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Δείχνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ της αποκόλλησης και της τήξης μπορεί να επιδεινώσει την αποσύνθεση της τράπεζας πάγου Pine Island, για την οποία ήδη θεωρούσαμε πως ήταν ευάλωτη απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης.»

Credit: ESA (distributed under CC BY-SA 3.0 IGO)

Η ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές μοντελοποίησης ωκεανών για να προσομοιώσει τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων γεγονότων αποκόλλησης, ώστε να δει το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ρυθμό της τήξης. Οι προσομοιώσεις τους δείχνουν ότι τα γεγονότα αποκόλλησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω λέπτυνση της τράπεζας, η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει την τράπεζα πιο ευάλωτη στο φαινόμενο των αποκολλήσεων. Αυτό υποδηλώνει μπορεί να υπάρξει ένας βρόχος ανάδρασης μεταξύ των δύο διεργασιών, που θα επισπεύσει την πλήρη αποσύνθεση της τράπεζας πάγου. Αυτό θα μείωνε την ικανότητά της να ανακόψει την, προς την θάλασσα, ροή του πάγου από τον παγετώνα Pine Island, και να αυξήσει τη συμβολή του στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο Bradley συμπληρώνει: «Από την πλήρη αποσύνθεση της τράπεζας πάγου του Pine Island θα προκύψουν έντονα αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για τον ίδιο τον παγετώνα αλλά και για ολόκληρη τη Δυτική Ανταρκτική, καθώς πιστεύεται ότι ο ρόλος του είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της σταθερότητας του Πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής».

Η υποχώρηση του μετώπου πάγου του παγετώνα Pine Island Glacier. Credit: British Antarctic Survey

Σε ένα θερμαινόμενο κλίμα, τα γεγονότα αποκόλλησης είναι πιθανό να εμφανίζονται συχνότερα, και έτσι αυτή η μελέτη σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών και περιορισμού των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

“The influence of Pine Island Ice Shelf calving on basal melting,”, των Alex Bradley, David Bett, Pierre Dutrieux, Jan de Rydt και Paul Holland, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Geophysical Research: Oceans.

Παραπομπές:
A. T. Bradley et al, The Influence of Pine Island Ice Shelf Calving on Basal Melting, Journal of Geophysical Research: Oceans (2022).
Πηγή:
https://phys.org/
Ετικέτα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.