Επιστήμονες καλλιέργησαν φυτά σε σεληνιακό χώμα

Νέα

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν καλλιεργήσει φυτά σε χώμα από το φεγγάρι που συλλέγονται από τους αστροναύτες της αποστολής Apollo της NASA.

Οι ερευνητές δεν είχαν ιδέα εάν κάτι θα φύτρωνε στο σκληρό χώμα του φεγγαριού και ήθελαν να δουν αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια τροφίμων από την επόμενη γενιά σεληνιακών εξερευνητών. Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν.

“Θεοί! Τα φυτά πράγματι μεγαλώνουν σε σεληνιακό χώμα. Πλάκα μου κάνεις;” είπε ο Robert Ferl του Ινστιτούτου Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Ο Φερλ και οι συνάδελφοί του φύτεψαν κάρδαμο στο χώμα που είχαν φέρει από τη σελήνη οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin του Apollo 11, καθώς και άλλοι αστροναύτες. Τα καλά νέα: Όλοι οι σπόροι φύτρωσαν.

Το μειονέκτημα ήταν ότι μετά την πρώτη εβδομάδα, η τραχύτητα και άλλες ιδιότητες του σεληνιακού εδάφους πίεσαν τα μικρά, ανθισμένα φυτά τόσο πολύ, ώστε αναπτύχθηκαν πιο αργά από τα αντίστοιχα που φυτεύτηκαν σε τεχνητό χώμα φεγγαριού που προέρχεται από τη Γη. Τα περισσότερα από τα φυτά του φεγγαριού έμειναν στάσιμα ως προς την ανάπτυξή τους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, 12/5 στο Communications Biology.

Όσο περισσότερο το έδαφος ήταν εκτεθειμένο στην σκληρή κοσμική ακτινοβολία και τον ηλιακό άνεμο στο φεγγάρι, τόσο χειρότερα φαινόταν να είναι για τα φυτά. Τα δείγματα του Apollo 11 -εκτέθηκαν μερικά δισεκατομμύρια χρόνια περισσότερο στα στοιχεία λόγω της παλαιότερης επιφάνειας της Θάλασσας της Ηρεμίας- ήταν τα λιγότερο ευνοϊκά για ανάπτυξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

“Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε φυτά”, δήλωσε ο Simon Gilroy, βιολόγος διαστημικών φυτών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, ο οποίος δεν είχε κανέναν ρόλο στη μελέτη. «Το πραγματικό επόμενο βήμα είναι να το κάνουμε στην επιφάνεια του φεγγαριού».

Το χώμα του φεγγαριού είναι γεμάτο από μικροσκοπικά, γυάλινα θραύσματα από κρούσεις μικρομετεωριτών που έφτασαν παντού στα σημεία που προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo και γέμισαν τις διαστημικές στολές των αστροναυτών.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι η χρήση νεότερων γεωλογικών κηλίδων στο φεγγάρι, όπως οι ροές λάβας , για την εκσκαφή εδάφους φύτευσης. Το περιβάλλον θα μπορούσε επίσης να τροποποιηθεί, αλλάζοντας το μείγμα θρεπτικών συστατικών ή ρυθμίζοντας τον τεχνητό φωτισμό ,

Μόνο 382 κιλά πετρωμάτων και χώματος της Σελήνης μετέφεραν πίσω τα έξι πληρώματα του Apollo. Μερικές από τις πρώτες σκόνες του φεγγαριού πασπαλίστηκαν σε φυτά σε καραντίνα μαζί με τους αστροναύτες του Apollo στο Χιούστον μετά την επιστροφή τους από το φεγγάρι.

Το μεγαλύτερο μέρος του σεληνιακού αποθέματος παρέμεινε κλειδωμένο, αναγκάζοντας τους ερευνητές να πειραματιστούν με προσομοιωμένο έδαφος από ηφαιστειακή τέφρα στη Γη. Η NASA έδωσε τελικά 12 γραμμάρια στους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στις αρχές του περασμένου έτους και η πολυαναμενόμενη φύτευση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο σε ένα εργαστήριο.

Η NASA είπε ότι ο χρόνος για ένα τέτοιο πείραμα ήταν τελικά σωστός, με τη διαστημική υπηρεσία να προσπαθεί να επαναφέρει τους αστροναύτες στο φεγγάρι σε λίγα χρόνια.

Η ιδανική κατάσταση θα ήταν οι μελλοντικοί αστροναύτες να επωφεληθούν από την ατελείωτη παροχή διαθέσιμης χώματος για φύτευση σε εσωτερικούς χώρους έναντι της εγκατάστασης ενός υδροπονικού συστήματος, είπαν οι επιστήμονες.

«Το γεγονός ότι μεγάλωσε οτιδήποτε κι αν φυτέψαμε σημαίνει ότι έχουμε ένα πραγματικά καλό σημείο εκκίνησης και τώρα το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε και να βελτιώσουμε», δήλωσε η Sharmila Bhattacharya, επιστήμονας του προγράμματος της NASA για τη διαστημική βιολογία.

Οι επιστήμονες της Φλόριντα ελπίζουν να ανακυκλώσουν το σεληνιακό τους χώμα αργότερα αυτό το έτος, φυτεύοντας περισσότερο κάρδαμο προτού πιθανώς προχωρήσουν σε άλλη βλάστηση.

Πηγή: phys.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *