Γαλαξίες “μέδουσες” και ο υψηλός ρυθμός αστρογένεσης στα “πλοκάμια” τους

Νέα Τι-Πως-Γιατί

Στην εικόνα αυτή του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble της NASA/ESA, βλέπουμε τον JO204, έναν “γαλαξία μέδουσα” – χαρακτηρισμός ο οποίος οφείλεται στα φωτεινά “πλοκάμια” αερίου που παρασύρονται νωχελικά κάτω από τον κεντρικό, φωτεινό όγκο του γαλαξία. Σε αυτά εμφανίζεται έντονη αστρογόνος δραστηριότητα.

Ο JO204 βρίσκεται σχεδόν 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Εξάντα, και η παρατήρησή του από το Hubble έγινε στο πλαίσιο μιας έρευνας για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού αστέρων κάτω από ακραίες συνθήκες.

Οι λεπτές κορδέλες αερίου κάτω από τον JO204 που μοιάζουν με πλοκάμια μέδουσας, είναι αποτέλεσμα μίας ιδιαίτερα έντονης αστρονομικής διαδικασίας, που είναι γνωστή ως απογύμνωση πίεσης Ram. Η πίεση Ram είναι η πίεση που ασκείται σε ένα σώμα, όταν αυτό κινείται (σχετικά) μεσα σε ένα ρευστό. Για παράδειγμα, είναι η αίσθηση της πίεσης που αισθάνεστε όταν στέκεστε απέναντι σε μια έντονη ριπή ανέμου (ο άνεμος είναι ένα κινούμενο ρευστό).

Σε μία τέτοια περίπτωση, το ίδιο το σώμα σας δεν πρόκειται να εμφανίσει κάποια μεταβολή· θα παραμείνει ακέραιο. Ό,τι όμως είναι πιο χαλαρά συνδεδεμένο -όπως τα μαλλιά σας και τα ρούχα σας- θα κυματίζει στον αέρα. Το ίδιο, ακριβώς, ισχύει και για τους “γαλαξίες μέδουσες”. Δέχονται πίεση Ram λόγω της κίνησής τους εντός της μεσογαλαξιακής ύλης που γεμίζει τον χώρο μεταξύ των γαλαξιών σε ένα σμήνος γαλαξιών. Οι γαλαξίες, λόγω αυτής της κίνησης, υφίστανται έντονη πίεση, με αποτέλεσμα το αέριo που είναι πιο χαλαρά δεσμευμένο να απομακρύνεται.

Το αέριο αυτό είναι ως επί το πλείστον το ψυχρότερο και πυκνότερο αέριο του γαλαξία· αέριο το οποίο, όταν αναδευτεί και συμπιεστεί από την πίεση Ram, καταρρέει και σχηματίζει νέους αστέρες στα πλοκάμια της μέδουσας.

Πηγή:
https://www.nasa.gov/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.