Γιατί δεν έχουμε βρει κανέναν πλανήτη που να μοιάζει στη Γη

Απόψεις Τι-Πως-Γιατί

Πριν δώδεκα χρόνια η NASA προέβλεψε ότι η επικείμενη εκτόξευση του τηλεσκοπίου Kepler θα ανακάλυπτε 50 περίπου πλανήτες παρόμοιους με τη Γη. Κατά τη διάρκεια της αποστολής το Kepler μελέτησε δεκάδες χιλιάδες αστρικά συστήματα. Ανακάλυψε χιλιάδες νέους πλανήτες. Εκατοντάδες από αυτούς ήταν βραχώδης πλανήτες. Αλλά μέχρι το τέλος της αποστολής, δεν βρήκε κανέναν πλανήτη που να μοιάζει με τη Γη.

David Kipping

Ο καθηγητής David Kipping του Columbia University είναι από τους αγαπημένους μου επιστήμονες. Είναι ενεργός ερευνητής και δεινός εκλαϊκευτής της επιστήμης, ενώ έχει κάποια χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν από τους συνήθεις προβεβλημένους εκλαϊκευτές των social και λοιπών media, κάνοντάς τον μάλλον ξεχωριστό κι εν τέλει κάποιον που όταν μιλά, η λοιπή επιστημονική κοινότητα ακούει προσεκτικά.

Τι είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει, και θεωρητικά θα έπρεπε να χαρακτηρίζει κάθε επιστήμονα που έχει ταχθεί στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης σε μη ειδικούς; Το πρώτο είναι ότι βασίζει τα συμπεράσματά του μόνο σε δεδομένα. Και όταν λέμε δεδομένα, εννοούμε αυτά που εννοεί η επιστήμη ως δεδομένα. Δεδομένα που έχουν προκύψει από μετρήσεις, από παρατηρήσεις, και όχι από νοητικούς συλλογισμούς. Έπειτα, η εξονυχιστική, πλήρως μαθηματική ανάλυση αυτών των δεδομένων. Και τελικά η παρουσίαση είτε ασφαλών συμπερασμάτων, είτε πολλαπλών πιθανών δρόμων τους οποίους παρουσιάζει με σαφήνεια.

Φαίνεται περίεργο να ειπωθεί για το χώρο της επιστήμης, αλλά η έρευνά του δεν ορίζεται από δογματισμούς. Δεν βρίσκει δεδομένα για να δικαιολογήσει την όποια πεποίθησή του αλλά απεναντίας, την όποια πεποίθηση δημιουργεί την αποκτά μόνο μετά από την ανάλυση των δεδομένων του.

Αποφεύγει τις εύκολες απαντήσεις. Μεγάλο τμήμα της έρευνάς του αφορά την εξέταση σε βάθος ευρέως διαδεδομένων θέσεων που κυριαρχούν στην επιστημονική κοινότητα ή στην εκλαΐκευση επιστημονικών θέσεων. Δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα άρθρα μου τα έχω βασίσει σε δικές του μελέτες.

Και τα αποτελέσματά του, είτε στηρίζουν τη κάθε θέση είτε την αποδομούν, απλά παρουσιάζονται. Αυτό που τονίζει κάθε φορά δεν είναι το σωστό ή λάθος μιας θέσης. Αλλά το ότι η κάθε θέση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτή που είναι. Με κριτική ματιά, και όχι ανάλογα με το πρόσωπο που την εκφέρει.

Earth-Like Planets

Αλλά να γυρίσουμε στο θέμα του άρθρου. Στο βίντεο που ακολουθεί ο David Kipping εξηγεί:

  • Ποιος είναι ο ορισμός που έδωσε η NASA για τους “πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη”.
  • Ποιος ήταν ένας από τους βασικούς σκοπούς του Kepler, εκτός από την αναζήτηση πλανητών.
  • Γιατί η ανάλυση που έγινε από την ομάδα του τηλ. Kepler για την εξεύρεση 50 τέτοιων πλανητών ήταν εν αρχή σωστή.
  • Γιατί, παρ΄ όλα αυτά, το τηλεσκόπιο δεν ανακάλυψε τελικά κανέναν πλανήτη που να μοιάζει με τη Γη.

Και συνεχίζει με τον σημαντικότερο ίσως λόγο δημιουργίας του video. Με μια προτροπή για τους σχεδιαστές των επόμενων αντίστοιχων αποστολών:

  • Γιατί η αποστολή του Kepler ήταν απολύτως επιτυχής σε όσον αφορά την εξεύρεση πλανητών, αλλά το ίδιο το τηλεσκόπιο ελλιπές σε όσον αφορά την εξεύρεση πλανητών παρόμοιων με τη Γη.
  • Τι προδιαγραφές θα πρέπει να έχει μια αντίστοιχη μελλοντική αποστολή. Και τέλος,
  • Γιατί οι διοργανωτές της επόμενης αποστολής είναι έτοιμοι να προτείνουν τη δημιουργία ενός τηλεσκοπίου, το οποίο δεν θα πληρεί ούτε αυτό τις απαιτούμενες για την αποστολή προδιαγραφές.

Δείτε όλα τα παραπάνω στο ακόλουθο βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *