Η NASA λύνει το μυστήριο εσφαλμένων δεδομένων του Voyager 1, αλλά βρίσκει μπροστά της ένα άλλο

Νέα

Τα καλά νέα: Η τηλεμετρία του Voyager 1 είναι και πάλι ξεκάθαρη. Τα περίεργα: Γιατί η διαστημοσυσκευή χρησιμοποίησε έναν “νεκρό” υπολογιστή;

Ο ανιχνευτής Voyager 1 της NASA, από το μεσοαστρικό διάστημα, στέλνει επιτέλους δεδομένα που βγάζουν νόημα ξανά.

Εδώ και μήνες, η διαστημοσυσκευή έστελνε δεδομένα “σκουπίδια”, σχετικά με την κατάστασή του, στους ελεγκτές πτήσης πίσω στη Γη. Το πρόβλημα τελικά λύθηκε και το 45χρονο Voyager 1 εκπέμπει, πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, και πάλι σαφή δεδομένα τηλεμετρίας. Η NASA γνώριζε ότι το πρόβλημα βρισκόταν κάπου στο σύστημα “attitude articulation and control system” ή AACS του διαστημικού σκάφους, το οποίο κρατά την κεραία του Voyager 1 στραμμένη προς τη Γη. Η λύση, όμως, περιελάμβανε και μία έκπληξη.

“Το AACS είχε αρχίσει να στέλνει τα δεδομένα τηλεμετρίας μέσω ενός υπολογιστή του σκάφους που είχε σταματήσει να λειτουργεί εδώ και χρόνια, ο οποίος αλλοίωσε τα δεδομένα”, έγραψαν αξιωματούχοι της NASA σε μια ενημέρωση στις 30 Αυγούστου. Το υπόλοιπο διαστημόπλοιο ήταν προφανώς εντάξει, συλλέγοντας δεδομένα κανονικά.

Οι μηχανικοί, όταν άρχισαν να υποψιάζονται πως το Voyager 1 χρησιμοποιούσε έναν “νεκρό” υπολογιστή, έστειλαν απλά μια εντολή στον ανιχνευτή, ώστε το σύστημά AACS να χρησιμοποιήσει τον κατάλληλο υπολογιστή για να επικοινωνήσει με το “σπίτι”. Αυτή ήταν μία λύση χαμηλού ρίσκου, πλην όμως χρονοβόρα. Ένα ραδιοφωνικό σήμα χρειάζεται σχεδόν 22 ώρες για να φτάσει στο Voyager 1, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 23,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Και η απόσταση αυτή διαρκώς αυξάνεται.

Έχοντας επιλύσει το πρόβλημα των εσφαλμένων δεδομένων του Voyager 1, η NASA τώρα έχει ένα νέο μυστήριο μπροστά της: τι ήταν αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα εξαρχής! “Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε και πάλι τηλεμετρία”, δήλωσε η project manager του Voyager Suzanne Dodd. “Θα προσπελάσουμε τα πλήρη στοιχεία της μνήμης του AACS και θα εξετάσουμε όλα όσα αυτό εκτελεί. Αυτό θα μας βοηθήσει στην απόπειρα διάγνωσης του προβλήματος το οποίο προκάλεσε το ζήτημα στην τηλεμετρία εξαρχής.

Οι μηχανικοί υποπτεύονται ότι το Voyager 1 άρχισε να δρομολογεί την τηλεμετρία της κατάστασής του μέσω του νεκρού υπολογιστή αφού έλαβε μια λάθος εντολή από έναν άλλο υπολογιστή του σκάφους. Κάτι τέτοιο θα υποδήλωνε πως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα κρυμμένο στους υπολογιστές του Voyager 1, οι διαχειριστές αποστολής όμως δεν φοβούνται ότι αποτελεί απειλή για τη μακροπρόθεσμη υγεία του εμβληματικού διαστημικού σκάφους.

Παρόλα αυτά, θα ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στη διαστημοσυσκευή.

«Οπότε, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά έχουμε πολλά να εξετάσουμε ακόμα», δήλωσε η Dodd.

Η NASA εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Voyager 1 και το δίδυμο του Voyager 2 το 1977, σε μια αποστολή να εξερεύνησης των εξωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Το Voyager 1, κατά τη διάρκεια της κύριας αποστολής του, πέταξε δίπλα από τον Δία και τον Κρόνο, και συνέχισε, μπαίνοντας τελικά στον μεσοαστρικό χώρο το 2012, ενώ το Voyager 2 έφτασε αυτό το ορόσημο το 2018.

Μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά την εξέλιξη των αποστολών Voyager 1 και Voyager 2 σε αυτόν τον ιστότοπο της NASA

Πηγή:
https://www.space.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *