Νέα εντυπωσική απεικόνιση μας παρουσιάζει το μεγαλείο σπειροειδούς γαλαξία με ζωηρά χρώματα

Νέα


Η χαρακτηριστική σπειροειδής δομή του γαλαξία M66 (επίσης NGC 3627) φαίνεται να ακτινοβολεί αποχρώσεις του χρυσού και της πορφύρας, σε αυτή την εντυπωσιακή εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (European Southern Observatory, ESO) στις 2 Μαΐου.

Ο φασματογράφος Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE), κατέγραψε μια σειρά από ιονισμένα χημικά στοιχεία, βάσει του μήκους κύματος που εκπέμπει το καθένα από αυτά, δημιουργώντας αυτό το ζωηρό αποτέλεσμα. Οι πολλαπλές παρατηρήσεις αφορούσαν επιλεγμένα αέρια -οξυγόνο, υδρογόνο και θείο- τα οποία είναι ιονισμένα από τα νεαρά αστέρια. Για τον χρωματισμό της εικόνας χρησιμοποιήθηκε μια μοναδική κοσμική παλέτα: μπλε για το ιονισμένο οξυγόνο, κόκκινο για το υδρογόνο και πορτοκαλί για το θείο. Επειδή τα αστέρια γεννιούνται σε νέφη αερίου (για την ακρίβεια, δημιουργούνται από αυτά) ένας τρόπος εντοπισμού των περιοχών σχηματισμού, είναι η παρατήρηση γαλαξιακών νεφών που τα περιβάλλουν.

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη γέννηση των μεγάλων αστέρων, διασπά σε άτομα τα μόρια των αερίων και στην συνέχεια τα ιονίζει, αφαιρώντας τους ηλεκτρόνια. Τα έντονα χρώματα που φωτίζουν την εικόνα, μας δείχνουν τις θέσεις των κοσμικών νεογέννητων, καθώς αντιστοιχούν σε αυτά τα ιονισμένα αέρια.

Ο M66, επίσης γνωστός ως NGC 3627, είναι ένας γαλαξίας ενδιάμεσου τύπου, μεταξύ δηλαδή σπειροειδούς χωρίς ράβδο και ραβδωτού σπειροειδούς. Η απόστασή του είναι 31 εκατομμύρια έτη φωτός και είναι μεγαλύτερος (με διάμετρο 100.000 έτη φωτός) από τους δύο, επίσης σπειροειδείς, γαλαξίες που τον συνοδεύουν, με τους οποίους σχηματίζει την ομάδα γαλαξιών που είναι γνωστή ως τριπλέτα του αστερισμού του Λέοντα. Οι βραχίονές του εμφανίζονται παραμορφωμένοι και μετατοπισμένοι, πιθανότατα λόγω βαρυτικής αλληλεπίδρασης με τους γείτονές του. Η μεγάλη συγκέντρωση μάζας στο επίσης μετατοπισμένο κέντρο του -που εδώ απεικονίζεται με αποχρώσεις του μοβ- καθώς και το εμφανές έλλειμμα υλικού στον έναν βραχίονά του, αποτελούν επιπρόσθετα στοιχεία ασυμμετρίας. Η χαρακτηριστική αυτή δομή του παραμένει εμφανής, παρά το ότι η συγκεκριμένη εικόνα αφορά στην χαρτογράφηση του ιονισμένου αερίου των γαλαξιακών νεφών και όχι στην απεικόνιση των αστέρων του γαλαξία.

Οι παρατηρήσεις για την δημιουργία αυτής της εικόνας αποτελούν μέρος του εγχειρήματος Physics at High Angular resolution in Nearby Galaxies (PHANGS), το οποίο χρησιμοποιεί τηλεσκόπια  που λειτουργούν σε όλα τα μήκη κύματος (όπως τα  ALMA, Hubble, JWST και VLT), με σκοπό την υψηλής ανάλυσης παρατήρηση κοντινών γαλαξιών. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η βαθύτερη κατανόηση των αιτίων δημιουργίας νέων αστέρων, καθώς και των παραγόντων που ενισχύουν ή καταστέλλουν την δημιουργία αυτή, σε διάφορα περιβάλλοντα. Τα δεομένα για την συγκεκριμένη εικόνα προέρχονται απο τον φασματογράφο Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) του τηλεσκοπίου Very Large Telescope (VLT) του European Southern Observatory (ESO) στη Χιλή.

Πηγη: https://space. com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *