Νέο εύκαμπτο οργανικό LED αποδίδει το χαλαρωτικό φως των κεριών

Νέα

Η φιλική και απαλή λάμψη του φωτός των κεριών. μπορεί να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ένα ιδιαίτερο δείπνο ή απλώς για ένα ήσυχο βράδυ στο σπίτι. Ωστόσο, κάποια υποκατάστατα, όπως τα ηλεκτρονικά κεριά, εκπέμπουν και το ανεπιθύμητο -στα μήκη κύματος του μπλε- φως, το οποίο παρεμβαίνει στον κιρκάδιο ρυθμό μας (οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου). Όμως τώρα, σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό “ACS Applied Electronic Materials”, ερευνητές αναφέρουν πως κατασκεύασαν ένα βελτιωμένο εύκαμπτο οργανικό LED που απελευθερώνει φως όμοιο με αυτό των κεριών, για χαλαρωτικές και αναπαυτικές νυχτερινές συσκευές, όπως εύκαμπτα φωτιστικά και έξυπνες οθόνες.

Ο Jwo-Huei Jou (βλ. Παραπομπές) μαζί με άλλους ερευνητές είχαν αναπτύξει, ήδη, οργανικά LED που εκπέμπουν ζεστό-λευκό φως, παρόμοιο με αυτό που παράγουν τα κεριά. Εξακολουθούσε να εκπέμπεται, όμως, φως στην περιοχή του μπλε, στα μήκη κύματος δηλαδή που μειώνουν την παραγωγή μελατονίνης από το σώμα και άρα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Επίσης, οι κατασκευές αυτές ήταν ήταν φτιαγμένες από άκαμπτα υλικά και δεν μπορούσαν να λυγίσουν. Μια επιλογή για να γίνουν εύκαμπτες είναι να χρησιμοποιηθεί ένα πλαστικό υπόστρωμα, όπως έχει γίνει και για άλλα οργανικά LED. Όμως το πλαστικό δεν εμφανίζει ιδιαίτερα καλή αντοχή σε επαναλαμβανόμενες κάμψεις. Μια καλύτερη επιλογή για το υπόστρωμα αποτελεί ο μαρμαρυγίας, ένα φυσικό ορυκτό με ακραία αντοχή στη θερμοκρασία το οποίο μπορεί να χωριστεί σε εύκαμπτα, διαφανή φύλλα. Έτσι, ο Jou, ο Ying-Hao Chu και οι συνεργάτες τους θέλησαν να αναπτύξουν ένα ακόμα καλύτερο οργανικό LED και να το εφαρμόσουν σε ένα υπόστρωμα μαρμαρυγίας, δημιουργώντας έτσι μία εύκαμπτη πηγή φωτισμού, με μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία να προσομοιάζει το φως των κεριών.

Για την άνοδο του LED, οι ερευνητές εναπόθεσαν ένα φιλμ στερεού διαλύματος οξειδίων ινδίου-κασσιτέρου (Indium Tin Oxide, ITO) το οποίο είναι άχρωμο και διαφανές, σε ένα διαφανές φύλλο μαρμαρυγία, άνοδος η οποία μπορεί να λυγίσει 50.000 φορές χωρίς να σπάσει. Στη συνέχεια, η ομάδα για να δημιουργήσει ένα στρώμα που εκπέμπει φως, ανέμιξε με κόκκινες και κίτρινες φωσφορίζουσες βαφές την φωταυγή ουσία “N,N’-dicarbazole-1,1’-biphenyl “. Το στρώμα αυτό, τοποθετήθηκε μεταξύ ηλεκτρικά αγώγιμων διαλυμάτων, έχοντας στην μία πλευρά την άνοδο και στην άλλη ένα στρώμα αλουμινίου. Δημιουργήθηκε, έτσι, ‘ενα εύκαμπτο οργανικό LED.

Εφαρμόζοντας συνεχές ρεύμα στην διάταξη, αυτή παράγει ένα ζωηρό, ζεστό φως, με λιγότερες εκπομπές στο μπλε ακόμα και από αυτές του φυσικού φωτός των κεριών. Υπολογισμοί έδειξαν ότι έκθεση στο LED για 1,5 ώρα καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης ενός ατόμου κατά περίπου 1,6%, ενώ το φως από μια λάμπα φθορισμού ψυχρού-λευκού φωτός θα κατέστελλε την παραγωγή μελατονίνης κατά 29%. Οι ερευνητές λένε ότι η ευκαμψία του οργανικού LED με φως παρόμοιο με αυτό των κεριών προσφέρει νέες ευκαιρίες σχεδιασμού για συσκευές νυχτερινού φωτισμού χωρίς μπλε φως.

Παραπομπές:

Flexible Candlelight Organic LED on Mica” Tun-Hao Chen et al, 9 May 2022, ACS Applied Electronic Materials.
DOI: 10.1021/acsaelm.2c00123

Πηγή:
https://scitechdaily.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.