Ο γαλαξίας μας είναι παραμορφωμένος και οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα γιατί

Νέα

Μπελάδες στα άκρα του Γαλαξία: νέες μετρήσεις δείχνουν μία ιδιότυπη παραμόρφωση του γαλαξιακού δίσκου να κινείται αργά, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν ξέρει ποιο αποτέλεσμα θα αποδειχτεί πως είναι το σωστό. Και το διακύβευμα αφορά λεπτομέρειες που είναι καθοριστικές για την δομή και τη γένεση των σπειροειδών γαλαξιών.

Ο Γαλαξίας περιγράφεται από τους επιστήμονες ως ένας διπλού βραχίονα σπειροειδής γαλαξίας, σε σχήμα επίπεδου δίσκου που περιστρέφεται. Ωστόσο, οι αστρονόμοι γνωρίζουν από τα μέσα του εικοστού αιώνα ότι αυτή η εικόνα είναι εν μέρει ανακριβής.

Αρχικά, κάποιες παρατηρήσεις στην περιοχή των ραδιοκυμάτων έδειξαν ότι τα τα απομακρυσμένα σύνορα του γαλαξία μας εμφανίζουν στρεβλώσεις, με ορισμένα μέρη να γέρνουν προς τα κάτω και άλλα να λυγίζουν προς τα πάνω, όπως περίπου θα ήταν ένας δίσκος βινυλίου που αφήσαμε επάνω στο μάτι της κουζίνας.

Μεταγενέστερα δεδομένα έδειξαν ότι αυτό το χαρακτηριστικό, γνωστό ως γαλαξιακή παραμόρφωση (galactic warp), είναι κοινό για τους σπειροειδείς γαλαξίες, δηλώνει η Žofia Chrobáková, υποψήφια διδάκτωρ αστροφυσικής στο Institute of Astrophysics (IAC)των Καναρίων Νήσων.

Έχουν προταθεί διάφορες ερηνείες για τον σχηματισμό της γαλαξιακής παραμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να προκαλείται από περιβάλλον υλικό το οποίο πέφτει στον γαλαξιακό δίσκο, σύμφωνα με την Chrobáková. Σε αυτήν την περίπτωση, η παραμόρφωση πιθανότατα θα είναι στατική ή θα κινείται πολύ αργά.

Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι τα αυτή παράγεται από διαδικασίες που είναι περισσότερο δυναμικές, όπως η αλληλεπίδραση με σκοτεινή ύλη στα άκρα του γαλαξία ή η βαρυτική έλξη που ασκούν μικρότεροι γαλαξίες που περιστρέφονται γύρω από τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, προκαλώντας σε αυτά κυματισμούς. Τέτοιοι μηχανισμοί θα σημιουργούσαν μία ενεργή γαλαξιακή παραμόρφωση που θα μπορούσε να περιστρέφεται όπως κινείται μία σβούρα-παιχνίδι πριν σταματήσει να βρίσκεται όρθια, ένα είδος κίνησης γνωστό ως μετάπτωση.

«Γνωρίζοντας το πόσο γρήγορα -ή το αν- περιστρέφεται, είναι σα να έχουμε το κομμάτι ενός παζλ», λέει η Chrobáková. «Μας δίνει πολλές πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε η παραμόρφωση».

Ήδη, μια ομάδα ανέφερε στο περιοδικό Nature Astronomy ότι η γαλαξιακή παραμόρφωση περιστρέφεται, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο οποίος δίνει εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις της θέσης των αστεριών του Γαλαξία μας. Μια δεύτερη εργασία στο The Astrophysical Journal που ακολούθησε, επιβεβαίωσε αυτά τα αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι η παραμόρφωση κινείται αρκετά γρήγορα, με περίοδο 600-700 εκατομμυρίων ετών.

Εάν συμβαίνει αυτό, η μετάπτωση θα είναι περίπου 10 φορές πιο γρήγορη από όσο προέβλεπαν τα προηγούμενα μοντέλα, σύμφωνα με την Chrobáková.

Ωστόσο, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal, η ίδια και ο συν-συγγραφέας Martin López-Corredoira βάζουν φρένο σε αυτές τις μετρήσεις. Οι Chrobáková και López-Corredoira διαπίστωσαν ότι η παραμόρφωση ταξιδεύει περίπου 3,4 φορές πιο αργά από την τιμή που έδιναν τα προηγούμενα αποτελέσματα, εξετάζοντας τα ίδια δεδομένα της Gaia, αλλά μοντελοποιώντας τα χαρακτηριστικά με διαφορετικό τρόπο.

«Η έρευνά μας ακυρώνει αυτή τη νέα ανακάλυψη και μας λέει ότι επιστρέψαμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε», δηλώνει η Chrobáková. «Την ονομάζουμε αντι-ανακάλυψη».

Ωστόσο, το εύρος των σφαλμάτων στα ευρήματα της Chrobáková είναι αρκετά μεγάλο, σε βαθμό που να αφήνει το θέμα άλυτο, σύμφωνα με τον Ronald Drimmel, αστρονόμο στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που μέτρησε για πρώτη φορά την μετάπτωση της γαλαξιακής παραμόρφωσης.

«Μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνηση ή ότι υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό», λέει. «Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα».

Μεγάλο μέρος της διαφωνίας οφείλεται στο ακριβές σχήμα της ίδιας της γαλαξιακής παραμόρφωσης, το οποίο καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει προσδιορίσει, δηλώνει ο Drimmel. «Το να διεξάγεις τέτοιες μετρήσεις είναι δύσκολο. Είμαστε ακριβώς στο δίσκο του γαλαξία και τα σύννεφα σκόνης περιορίζουν το πόσο μακριά μπορούμε να δούμε».

Η Chrobáková συμφωνεί πως χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η Gaia αναμένεται να διαθέσει έναν νέο κατάλογο (σ.σ. δεν είχε ακόμα δοθεί στην δημοσιότητα ο κατάλογος “Data Release 3” του Gaia), ο οποίος μπορεί να περιέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη διαμάχη.

Αυτό είναι καλό, γιατί οι άλλοι γαλαξίες βρίσκονται μάλλον πολύ μακριά για να μπορέσουν να διευθετήσουν την διαφωνία αυτή. «Ο Γαλαξίας είναι ο γαλαξίας για τον οποίο έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες να εξερευνήσουμε με τόση λεπτομέρεια», καταλήγει η Chrobáková.

Πηγή:
https://beyondtheworld.net/

1 σκέψη στο “Ο γαλαξίας μας είναι παραμορφωμένος και οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα γιατί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *