Ο νότιος πόλος του Ήλιου στην υψηλότερη έως τώρα ανάλυση από το Solar Orbiter (βίντεο)

Ιστορίες Νέα

Ο νότιος πόλος του Ήλιου όπως φαίνεται από το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter των ESA/NASA, στις 30 Μαρτίου 2022, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη πρώτη φορά που το διαστημόπλοιο έφτασε στο πλησιέστερο σημείο του κοντά στον Ήλιο. Οι εικόνες καταγράφηκαν από το Extreme Ultraviolet Imager (EUI) σε φως με μήκος κύματος 17 νανόμετρα.

Πιστεύεται ότι στους ηλιακούς πόλους βρίσκονται κρυμμένα πολλά επιστημονικά μυστικά. Τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούν τις σπουδαίες -πλην όμως, προσωρινές- ενεργές περιοχές του Ήλιου παρασύρονται στους πόλους προτού επιστρέψουν ξανά μέσα στον Ήλιο, όπου -όπως πιστεύεται- σχηματίζουν τους μαγνητικούς σπόρους της μελλοντικής ηλιακής δραστηριότητας.

Οι ανοιχτόχρωμες περιοχές της εικόνας δημιουργούνται κυρίως από μαγνητικούς βρόχους που αναδύονται από το εσωτερικό του Ήλιου. Αυτές ονομάζονται κλειστές γραμμές του μαγνητικού πεδίου επειδή τα σωματίδια δυσκολεύονται να τις διασχίσουν και παγιδεύονται, εκπέμποντας ακτινοβολία στο μακρινό υπεριώδες που το EUI είναι ειδικά σχεδιασμένο να καταγράφει.

Οι πιο σκούρες αφορούν περιοχές όπου το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου μένει ανοιχτό και έτσι τα αέρια μπορούν να διαφύγουν στο διάστημα, δημιουργώντας τον ηλιακό άνεμο.

Ξεκινώντας το 2025, το Solar Orbiter θα χρησιμοποιήσει την βαρυτική έλξη της Αφροδίτης για να αυξήσει σταδιακά την κλίση της τροχιάς του. Αυτό θα επιτρέψει στα όργανα του διαστημικού σκάφους να μελετήσουν τους πόλους του Ήλιου από μια πιο “από πάνω προς τα κάτω” σκοπιά.

Το χρώμα έχει προστεθεί τεχνητά, καθώς το φως σε αυτό το μήκος κύματος είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Πηγή: 
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος
https://www.esa.int/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *