Ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει; Αυτός ίσως είναι ο πρώτος γνωστός μετεωρίτης που προέρχεται από τη Γη· που εκτοξεύθηκε στο διάστημα και στη συνέχεια επέστρεψε.
Οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους έναν πραγματικά περίεργο βράχο. Μοιάζει με μετεωρίτη, όμως η σύνθεσή του μοιάζει πάρα πολύ με αυτή των πετρωμάτων που σχηματίζονται βαθιά στον ωκεανό. Έτσι, πρότειναν μια ριζοσπαστική ερμηνεία: ότι αυτός ο βράχος έφυγε από τη Γη, πέταξε στο διάστημα -ίσως για χιλιάδες χρόνια- και τελικά επέστρεψε πίσω στη Γη.
Ο μετεωρίτης συλλέχθηκε στο Μαγκρέμπ και αγοράστηκε στο Μαρόκο το 2018. Ονομάζεται “Northwest Africa 13188” και η μάζα του είναι 646 γραμμάρια. Στη χημική του σύνθεση κυριαρχούν δύο ορυκτά, τα πλαγιόκλαστα και τα πυροξένια, που αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα του μετεωρίτη. Επιπλέον, η ομάδα εξέτασε την ισοτοπική σύνθεση του βράχου, ιδιαίτερα του οξυγόνου.
Οι χημικές ιδιότητες των στοιχείων ορίζονται από τον αριθμό των πρωτονίων στον πυρήνα τους και, κατά συνέπεια, από τον αριθμό των ηλεκτρονίων που περιφέρονται γύρω από τον εν λόγω πυρήνα. Τα στοιχεία, όμως, μπορούν να υπάρξουν και σε παραλλαγές που είναι ελαφρύτερες είτε βαρύτερες· κάτι που εξαρτάται από τον αριθμό των νετρονίων στον πυρήνα.
Το οξυγόνο δεν αποτελεί εξαίρεση. Σχεδόν όλο το οξυγόνο είναι O-16 (το οποίο έχει οκτώ πρωτόνια και οκτώ νετρόνια), υπάρχει όμως και ένα μικρό ποσοστό από O-17 και O-18 στη φύση. Η αναλογία μεταξύ τους είναι διαφορετική στα διάφορα ουράνια σώματα, και έτσι οι επιστήμονες μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σαν δακτυλικό αποτύπωμα, για να εντοπίσουν την προέλευση ενός αντικειμένου. Τα ορυκτά και η ισοτοπική του σύνθεση, μας δείχνουν ότι ο βράχος αυτός είναι γήινος.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα. Ο βράχος εμφανίζει μία καλά ανεπτυγμένη κρούστα σύντηξης. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό των μετεωριτών. Θα ήταν δύσκολο να είναι φτιαχτό, αν και όχι αδύνατο. Αυτό, όμως, που καταδεικνύει ότι πρόκειται για πραγματικό μετεωρίτη είναι οι συγκεντρώσεις των ισοτόπων βηρυλλίου, ηλίου και νέου, οι οποίες συνάδουν με έναν βράχο που έχει εκτεθεί στην κοσμική ακτινοβολία για 10.000 χρόνια.
«Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο NWA 13188 είναι ένας μετεωρίτης, που εκτοξεύτηκε από τη Γη και αργότερα επέστρεψε στην επιφάνειά της. Το σενάριο αυτό συμφωνεί με τον πλέον πρόσφατο ορισμό για τους μετεωρίτες: “Υλικό που εκτοξεύεται από ένα ουράνιο σώμα, επιτυγχάνει μια ανεξάρτητη τροχιά γύρω από τον Ήλιο ή κάποιο άλλο ουράνιο σώμα και που, τελικά, καταλήγει στο αρχικό σώμα, θα πρέπει να θεωρείται μετεωρίτης.” Το δύσκολο, βέβαια, είναι να αποδείξουμε ότι αυτό συνέβη στην πραγματικότητα, πάντως ένας γήινος βράχος που έχει εκτεθεί σε κοσμικές ακτίνες και έχει μία καλά ανεπτυγμένη κρούστα σύντηξης, θα πρέπει να θεωρείται πιθανός μετεωρίτης», γράφουν στην σύνοψη της ανακάλυψης οι συγγραφείς.
Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας συνεχίζεται με περαιτέρω ισοτοπική ανάλυση, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη και πώς μπόρεσε να φύγει, αρχικά, από τη Γη.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο Goldschmidt 2023 για τη γεωχημεία.
Παραπομπές: Northwest Africa 13188: a possible meteorite ... from Earth!
Πηγή: https://www.iflscience.com/