Νέα μεγάλης κλίμακας έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Λέστερ δείχνει ότι η νίκη δεν προκαλεί στους ανθρώπους να κλέβουν, σε πλήρη αντίθεση με μια προηγούμενη μελέτη υψηλού προφίλ.
Ένα έγγραφο του 2016 από Ισραηλινούς ερευνητές ανέφερε μια σειρά πειραμάτων, τα οποία υποστήριζαν ότι οι νικητές διαγωνισμών που βασίζονται σε δεξιότητες είναι πιο πιθανό να κλέψουν χρήματα σε επόμενα τυχερά παιχνίδια εναντίον διαφορετικών αντιπάλων, σε αντίθεση με ηττημένους ή άτομα που δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους νικητές ή ηττημένοι.
Αυτή η πολυαναφερόμενη μελέτη σχετικά μικρών μεγεθών δείγματος πρότεινε ότι η ανταγωνιστική νίκη προκαλεί μια αίσθηση δικαιώματος που ενθαρρύνει την εξαπάτηση.
Αλλά τώρα, μια διευρυμένη και ενισχυμένη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο) και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (ΗΠΑ), που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Royal Society Open Science , διέψευσε τα αρχικά ευρήματα.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα άτομα με ισχυρή αίσθηση δικαιοσύνης απατούν λιγότερο – ανεξάρτητα από το αν είχαν κερδίσει ή χάσουν προηγουμένως.
Εξέτασαν τη συμπεριφορά 259 συμμετεχόντων σε ένα εργαστηριακό παιχνίδι ρίψης ζαριών – πανομοιότυπο με την αρχική μελέτη – και 275 συμμετεχόντων που αναλάμβαναν ένα βασικό παιχνίδι ρίψης νομισμάτων σε ένα πρόσθετο διαδικτυακό πείραμα. Τα αποτελέσματα στη συνέχεια αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας τυπικές στατιστικές συν μια μαθηματική τεχνική που ονομάζεται μοντελοποίηση δομικών εξισώσεων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μικρή αλλά σημαντική ποσότητα εξαπάτησης συνέβη για τις οικονομικές ανταμοιβές που προσφέρονται, όπως και στην αρχική μελέτη. Ωστόσο, η νίκη δεν αύξησε την επακόλουθη εξαπάτηση ούτε αύξησε το αίσθημα δικαιώματος των ανθρώπων—και ούτε η ήττα .
Αντίθετα, ο μόνος παράγοντας που διερευνήθηκε και ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει το μικρό (αλλά σημαντικό) ποσό της εξαπάτησης που συνέβη ήταν η χαμηλή «αποστροφή για την ανισότητα».
Τα άτομα με αποστροφή για την ανισότητα αντιπαθούν τα άνισα αποτελέσματα. Όσοι έχουν ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης τείνουν να αποστρέφονται την ανισότητα και αποφεύγουν την εξαπάτηση επειδή θεωρούν την πρακτική ως μια μορφή αδικίας.
Ο Andrew Colman είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Τμήμα Νευροεπιστήμης, Ψυχολογίας και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Leicester και επίσης υπηρέτησε ως επικεφαλής συγγραφέας για τη νέα μελέτη.
Ο καθηγητής Colman είπε: «Η εξαπάτηση και η γενική ανεντιμότητα αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία υπό το πρίσμα της ακαδημαϊκής ανεντιμότητας στην ψηφιακή εποχή, των προβλημάτων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής από πλούσιους στις ανεπτυγμένες οικονομίες και γενικότερα των επιπτώσεων της διευρυνόμενης ανισότητας στον πλούτο και το εισόδημα στη διαφθορά. και το έγκλημα.
“Μας εξέπληξαν τα ευρήματα της μελέτης του 2016 και γι’ αυτό θέλαμε να τα επαναλάβουμε με σημαντικά μεγέθη δειγμάτων. Τα μικρά δείγματα της αρχικής μελέτης δεν έχουν τη στατιστική ισχύ να παράγουν ασφαλή συμπεράσματα.
“Μείναμε έκπληκτοι όταν αποδείχθηκε ότι ούτε η νίκη ούτε η ήττα είχαν καμία επίδραση στην εξαπάτηση, αν και σημειώθηκε σημαντική ποσότητα εξαπάτησης . Έχουμε τουλάχιστον παράσχει επιστημονικά έγκυρα δεδομένα που δίνουν μια σαφή απάντηση στην ερώτηση.”
Πηγή: phys.org