Πόσο κρύο μπορεί να είναι κάτι; Θα μπορούσαμε, άραγε, να περιμένουμε πως στο μέλλον θα ανακαλύπτουμε όλο και πιο παγωμένα αντικείμενα ή μέρη; Η αλήθεια είναι πως όχι! Υπάρχει ένα όριο στο πόσο χαμηλή μπορεί να είναι η θερμοκρασία – ένα κατώτατο όριο που το ονομάζουμε Απόλυτο Μηδέν. Και παρότι δεν είναι δυνατό να πετύχουμε αυτή τη θερμοκρασία, έχουμε καταφέρει να την πλησιάσουμε αρκετά στο εργαστήριο· μόλις μερικά τρισεκατομμυριοστά του βαθμού πάνω από αυτήν!
Η τιμή του Απόλυτου Μηδενός είναι (σε βαθμούς C) -273.15. Αυτό είναι το 0 στην κλίμακα Kelvin, η οποία βολεύει μια χαρά εμάς που χρησιμοποιούμε τους βαθμούς Κελσίου, καθώς η σχέση μεταξύ τους είναι γραμμική και μάλιστα με πολλαπλασιαστικό συντελεστή ίσο με την μονάδα. Έτσι, 1 βαθμός Κ εκφράζει ίδια μεταβολή με 1 βαθμό C. Διαφέρουν μόνο κατά μία σταθερά. Για να υπολογίσουμε, λοιπόν, πόσοι “δικοί μας βαθμοί (C)” είναι μία τιμή σε Kelvin, απλά προσθέτουμε την σταθερά αυτή, που δεν είναι άλλη από την τιμή του Απόλυτου Μηδενός.
0 Κ? Εύκολο! -273.15 Κελσίου.
100 Κ? -173.15 Κελσίου κ.λ.π
Το πιάνετε το νόημα!
Τώρα, για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κλίμακα Φαρενάιτ, τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς η σχέση της με την κλίμακα Kelvin, δίνεται από: T(F) = T(K) × 1.8 – 459.67
Χμμμ…
Οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν την πιο ψυχρή ύλη ή να ανακαλύψουν τα πιο παγωμένη παγωμένα μέρη στο σύμπαν, όπως το Νεφέλωμα Μπούμερανγκ, ένα νεαρό πλανητικό νεφέλωμα, που χαρακτηρίστηκε το 1995 ως το πιο κρύο μέρος του σύμπαντος, κάτι που επιβεβαιώθηκε ξανά το 2013. Αν είστε περίεργοι για τα πιο κρύα μέρη που υπάρχουν, ας ρίξουμε μια ματιά στις ακραίες θερμοκρασίες, από τον πλανήτη μας μέχρι το ηλιακό σύστημα και από εκεί μέχρι τα όσα παρατηρούμε στο σύμπαν.
Το πιο κρύο μέρος στη Γη
Αν έπρεπε να μαντέψετε για το πιο κρύο μέρος στον πλανήτη μας, μάλλον θα σκεφτόσασταν μέρη όπως η Ανταρκτική ή ο Βόρειος Πόλος.
Στην πραγματικότητα, όμως, η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη δημιουργήθηκε σε ένα εργαστήριο στην Γερμανία. Ερευνητές κατάφεραν να πετύχουν σε άτομα ρουβιδίου θερμοκρασία που ξεπερνάει το Απόλυτο Μηδέν μόλις κατά 38 τρισεκατομμυριοστά του βαθμού!
Μιλώντας, βέβαια, για σημεία της Γης όπου το κρύο είναι φυσικό, η αρχική σας σκέψη ήταν σωστή: Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Γη αφορά στο Dome Fuji, στην Ανταρκτική το 2010. Η τιμή, που στην σκέψη της και μόνο παγώνουμε, την οποία ανέφεραν οι επιστήμονες είναι -93.2 C. Κρύο; Πολύ! Αλλά ούτε καν κοντά στο απόλυτο μηδέν.
Το πιο κρύο μέρος στο ηλιακό σύστημα
Υπάρχουν μερικά αρκετά κρύα σημεία στο φεγγάρι μας που αξίζει επίσης να ρίξουμε μια ματιά.
Το 2009, το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA παρατήρησε κάποιους κρατήρες κοντά στον βόρειο πόλο της Σελήνης, οι οποίοι βρίσκονται πάντα σε σκιά. Η θερμοκρασία σε αυτούς τους κρατήρες υπολογίστηκε ότι είναι 25 βαθμοί Kelvin (-248 C)· μπορεί και χαμηλότερη. Πιο κρύα ακόμη και από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που θα συναντήσουμε στον μακρινό Ποσειδώνα.
Μεταξύ των πλανητών, πάντως, ο πιο κρύος δεν είναι ο Ποσειδώνας αλλά ο Ουρανός: Σε αυτόν τον θυελλώδη γίγαντα έχει καταγραφεί θερμοκρασία 49 βαθμών Κέλβιν (-224 C).
Το πιο κρύο μέρος στο σύμπαν
Σίγουρα βρήκαμε μερικά κρύα σημεία κοντά στο σπίτι μας. Επιστρέφοντας, όμως, στα αρχικό ερώτημα, υπάρχουν πολύ πιο κρύα μέρη στο σύμπαν.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι το Νεφέλωμα Μπούμερανγκ, που βρίσκεται περίπου 5.000 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κενταύρου, αποτελεί το πιο κρύο αντικείμενο στο σύμπαν που έχει ποτέ μετρηθεί. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως η θερμοκρασία του νεφελώματος είναι –272 βαθμοί C. Μόλις έναν βαθμό πάνω από το Απόλυτο Μηδέν!
Το Νεφέλωμα Μπούμερανγκ είναι πιο ψυχρό ακόμη και από την Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου (2.73 Κ).
Πηγή: https://science.howstuffworks.com/