Για πρώτη φορά στοιχεία ότι οι δεινόσαυροι έτρωγαν θηλαστικά

Νέα

Μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε για πρώτη φορά στοιχεία που δείχνουν ότι το γεύμα ενός δεινόσαυρου ήταν ένα θηλαστικό. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Vertebrate Paleontology” στηρίχτηκε στην επανεξέταση ενός απολιθώματος, το οποίο είχε βρεθεί πριν από 22 χρόνια.

Α, ολόκληρο το δείγμα. Το πλαίσιο υποδεικνύει τη θέση των B και C.
B, κοντινή όψη του ποδιού του θηλαστικού.
C, απεικόνιση των ορατών οστών. Σκούρα γκρίζα: τα πλευρά του μικροράπτορα. Κίτρινα οστά: το πόδι του θηλαστικού. Ανοιχτό γκρι: μη αναγνωρισμένα οστά.
Credit: Journal of Vertebrate Paleontology (2022). DOI: 10.1080/02724634.2022.2144337

Το απολίθωμα -Microraptor zhaoianus- βρέθηκε το 2000 στον σχηματισμό Jiufotang στην δυτική Κίνα, και ερευνητική ομάδα που το είχε μελετήσει τότε υπολόγισε την ηλικία του στα 120 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Η προηγούμενη ομάδα παρατήρησε, επίσης, ότι παρά το ότι έλειπε το μεγαλύτερο μέρος του μεσαίου τμήματος του απολιθώματος, ο θωρακικός κλωβός ήταν ακόμα άθικτος.

Οι μικροράπτορες ήταν δεινόσαυροι με τρία δάχτυλα που, όπως και τα μεγαλύτερα ξαδέρφια τους, ήταν σαρκοφάγοι. Ζούσαν σε δέντρα και ήταν αρκετά μικροί σε σύγκριση με άλλους δεινόσαυρους· είχαν περίπου το μέγεθος μίας σύγχρονης γάτας. Κάποια είδη μικροραπτόρων έφεραν φτερά, τα οποία μπορεί να χρησίμευαν για παθητική πτήση από τα δέντρα.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές βρήκαν στο εσωτερικό του μικροράπτορα στοιχεία ενός άλλου απολιθώματος, που κάποτε ανήκε σε ένα μικρό θηλαστικό. Πίσω από τα πλευρά του βρέθηκε ένα μικρό απολιθωμένο πόδι, κάτι που αποδεικνύει ότι ο μικρός δεινόσαυρος είχε φάει ένα θηλαστικό σε μέγεθος ποντικιού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει άλλα μικρά πλάσματα να έχουν φαγωθεί από δεινόσαυρους -όπως φίδια, σαύρες και πουλιά- αλλά ποτέ θηλαστικά. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η έλλειψη υπολειμμάτων θηλαστικών μέσα σε στομάχια δεινοσαύρων οφείλεται πιθανότατα στη σπανιότητα εύρεσης υπολειμμάτων άλλων πλασμάτων μέσα σε δεινοσαύρους και δεν αποτελεί ένδειξη ότι η κατανάλωση θηλαστικών ήταν σπάνια.

Οι παλαιοντολόγοι μελέτησαν επίσης το πόδι στο εσωτερικό του μικροράπτορα, αλλά τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν σε ποιο είδος θηλαστικού ανήκε. Σημειώνουν πάντως ότι είχε λεπτά δάχτυλα, παρόμοια με αυτά των σύγχρονων πόσουμ, αλλά πιο κοντά.

Επιπλέον, εξετάζουν το κατά πόσο είναι πιθανό, ο δεινόσαυρος να κυνήγησε ενεργά το θηλαστικό για να το φάει (και όχι απλά να το βρήκε). Όπως αναφέρουν, εάν τα φτερά που διέθετε ευνοούσαν το παθητικό πέταγμα (gliding), αυτό θα του επέτρεπε να κατέλθει και να πιάσει ένα μικρό πλάσμα όπως αυτό που βρέθηκε στο έντερό του.

Παραπομπές:
David W. E. Hone et al, Generalist diet of Microraptor zhaoianus included mammals, Journal of Vertebrate Paleontology (2022). DOI: 10.1080/02724634.2022.2144337
Πηγή:
https://phys.org/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.