Μπορεί να είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τον χρόνο που δαπανάται για την καταπολέμηση των “κακών τύπων” που παραμονεύουν στον Παγκόσμιο Ιστό”, καθώς και το οικονομικό και συναισθηματικό κόστος της, όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι χρήστες και οι διαχειριστές ιστοτόπων έχουν απαυδήσει από τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Μία από τις κύριες ενοχλήσεις των χρηστών είναι τα CAPTCHA.
Αναπτύχθηκαν πριν από 20 χρόνια με σκοπό να αποτρέψουν τους χάκερ που επιδιώκουν να κλέψουν περιεχόμενο, να ανεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή μηνύματα, να κάνουν δόλιες συναλλαγές ή να επιβραδύνουν την κυκλοφορία ενός ιστότοπου. Το αρκτικόλεξο αυτής της πανταχού παρούσας γραμμής άμυνας διευκρινίζει ξεκάθαρα την αποστολή της: “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” (Πλήρως αυτοματοποιημένο δημόσιο τεστ Turing για να ξεχωρίσει τους υπολογιστές από τους ανθρώπους).
Αποτελεί έναν αξιέπαινο στόχο, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα. Πρώτον, τα CAPTCHA δεν είναι αλάνθαστα. Δεύτερον, είναι χρονοβόρα. Τρίτον, μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικά: Θεωρείται λεωφορείο αυτός ο μεγεθυμένος καθρέφτης, εάν είναι πάνω σε ένα λεωφορείο; Μια φωτογραφία του κάτω τμήματος ενός στύλου φαναριού εξακολουθεί να είναι φανάρι; Είναι γέφυρα, μια υπερυψωμένη διάβαση πεζών;
Όπως είχε λεχθεί, κάποτε, με αρκετή δόση σαρκασμού «Πιστεύαμε ότι αυτό που μας καθιστά ανθρώπους, είναι η ικανότητά μας να αγαπάμε. Τελικά, αποδεικνύεται ότι είναι η ικανότητά μας να επιλέγουμε κάθε εικόνα που περιέχει ένα φορτηγό.»
Όμως, δεν ισχύει ούτε αυτό! Καθώς, τώρα, υπάρχει ένας τέταρτος λόγος για να μας πιάνει πονοκέφαλος σχετικά με την ενόχληση των CAPTCHA. Όπως φαίνεται, τα bot τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς στην επίλυσή τους.
Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, οι οποίοι εξέτασαν 1.400 άτομα σε διάφορους τύπους CAPTCHA. Διαπίστωσαν ότι τα bot όχι μόνο τα καταφέρνουν καλύτερα στην επίλυση διαφόρων μορφών CAPTCHA, όπως η αναγνώριση εικόνας, τα συρόμενα παζλ και το παραμορφωμένο κείμενο, αλλά επιπλέον είναι και πιο γρήγορα.
Λένε ότι η όλη πορεία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα παιχνίδι γάτας-ποντικού.
«Τα CAPTCHA έχουν εξελιχθεί αρκετά, όσον αφορά την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφίαα», λέει ο Andrew Searles, συγγραφέας της εργασίας με τίτλο «An Empirical Study and Evaluation of Modern CAPTCHAs», «γίνονται όλο και πιο δύσκολα να επιλυθούν, τόσο από τα bot όσο και από τους ανθρώπους». Η μελέτη προ-δημοσιεύτηκε στον διακομιστή arXiv.
«Η πρόοδος, όμως, στην “όραση” των υπολογιστών και στην μηχανική μάθηση, έχει αυξήσει δραματικά την ικανότητα των bot να αναγνωρίζουν παραμορφωμένο κείμενο [με πάνω από] 99% ακρίβεια… και τα bot συχνά αναθέτουν την επίλυση σε “φάρμες” CAPTCHA· εταιρείες όπου άνθρωποι πληρώνονται για την επίλυση CAPTCHA.» λέει ο ίδιος.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα bot “έσπασαν” σωστά τα CAPTCHA παραμορφωμένου κειμένου σε λίγο λιγότερο από το 100% των περιπτώσεων. Η ακρίβεια των ανθρώπων κυμάνθηκε μεταξύ 50% και 84%. Και ενώ οι άνθρωποι χρειάστηκαν μέχρι και 15 δευτερόλεπτα για να ξεπεράσουν την πρόκληση, τα bot έλυσαν τα αντίστοιχα προβλήματα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι [τα τεστ] δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά», δηλώνει ο Gene Tsudik, συν-συγγραφέας της εργασίας. «Δεν χρειάστηκε να κάνουμε κάποια μελέτη για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Οι άνθρωποι, όμως, δεν γνωρίζουν αν πραγματικά αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια, αυτή η κολοσσιαία παγκόσμια προσπάθεια που επενδύεται στην επίλυση CAPTCHA κάθε μέρα, κάθε χρόνο, κάθε μήνα.»
Τα bot διέπρεψαν και στα άλλα είδη CAPTCHA, με τις δοκιμές που βασίζονται σε εικόνες να τα δυσκολεύουν περισσότερο· τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα από τους ανθρώπους σε ακρίβεια και ταχύτητα.
Για τον Searles, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο.
«Δεν υπάρχει πλέον εύκολος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μικρές προκλήσεις εικόνας -ή οτιδήποτε άλλο- για να διακρίνουμε μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός bot», εξηγεί. Αντίθετα, συστήνει να αξιοποιηθεί η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιαστούν “έξυπνοι αλγόριθμοι” που θα μπορούν να διακρίνουν καλύτερα τη δραστηριότητα ενός bot από την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Παραπομπές: Andrew Searles et al, An Empirical Study & Evaluation of Modern CAPTCHAs, arXiv (2023). DOI: 10.48550/arxiv.2307.12108
Πηγή: https://techxplore.com/