ΒΙΝΤΕΟ: Παρακολουθήστε το ξεδίπλωμα στο διάστημα του νέου δορυφόρου χαρτογράφησης υδάτων

Νέα

Tην Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος “Surface Water and Ocean Topography (SWOT)” από τη διαστημική βάση Vandenberg στην κεντρική Καλιφόρνια. Οι επιστημονικές ομάδες εκτελούν τα τελευταία βήματα ώστε να ξεκινήσουν οι μετρήσεις της στάθμης των υδάτων στην επιφάνεια της Γης, με κάλυψη μεγαλύτερη από 90%, παρέχοντας μας για πρώτη φορά μια υψηλής ευκρίνειας χαρτογράφηση του νερού στον πλανήτη μας.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ο δορυφόρος, έπρεπε πρώτα να αναπτύξει τα ηλιακά πάνελ που τον τροφοδοτούν, και στην συνέχεια να αναπτύξει τον ιστό και της κεραίες του (βλ. στην κύρια εικόνα του άρθρου). Η αποστολή παρακολουθεί και ελέγχει τον δορυφόρο μέσω τηλεμετρίας, φρόντισε όμως να εξοπλίσει το διαστημόπλοιο με τέσσερις τροποποιημένες κάμερες του εμπορίου για οπτική καταγραφή των όσων συμβαίνουν.

Από αυτές τις κάμερες, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε δύο video· ένα για την ανάπτυξη των ηλιακών πάνελ και ένα αντίστοιχο για τον ιστό και τις κεραίες!

Οι ηλιακές συστοιχίες αναπτύχθηκαν πλήρως λίγο μετά την εκτόξευση, μια διαδικασία που διήρκεσε 10 λεπτά περίπου.

Η ανάπτυξη των ηλιακών συστοιχιών που τροφοδοτούν τον δορυφόρο “Surface Water and Ocean Topography (SWOT)”. Η αποστολή, με επικεφαλής τη NASA και την γαλλική διαστημική υπηρεσία “Centre National d’Études Spatiales” (CNES), κατέγραψε την περίπου 10 λεπτών διαδικασία χρηιμοποιώντας δύο από τις τέσσερις κάμερες -του εμπορίου- που βρίσκονται στον δορυφόρο (ο ίδιος τύπος κάμερας που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή της προσεδάφισης του ρόβερ Perseverance της NASA στον Άρη). Το SWOT εκτοξεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022, στις 3:46 π.μ. PST από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια και οι συστοιχίες άρχισαν να αναπτύσσονται στις 5:01 π.μ. PST. Credit: NASA/JPL-Caltech/CNES

Οι δύο κεραίες του πρωτοποριακού οργάνου “Ka-band Radar Interferometer” (KaRIn) απέχουν μεταξύ τους 10 μέτρα και βρίσκονται στα δύο άκρα ενός ιστού. Το KaRIn είναι σχεδιασμένο να διεξάγει ακριβείς μετρήσεις του ύψους του νερού, τόσο σε σώματα γλυκού νερού όσο και στους ωκεανούς της Γης. Θα είναι σε θέση να καταγράφει στροβίλους, ρεύματα και οτιδήποτε άλλο εμφανίζεται στους ωκεανούς, καθώς και να συλλέγει δεδομένα για λίμνες, ταμιευτήρες και ποτάμια με πλάτος μεγαλύτερο από 100 μέτρα

Οι κεραίες αναπτύχθηκαν επιτυχώς μέσα σε τέσσερις ημέρες, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Οι δύο κάμερες που κοιτάζουν τις κεραίες κατέγραψαν την έκταση του ιστού έξω από το διαστημόπλοιο και το “κλείδωμα” στη θέση του. Η πλήρης ανάπτυξη των κεραιών δεν καταγράφηκε, επιβεβαιώθηκε όμως μέσω τηλεμετρίας.

Δύο από τις κάμερες του SWOT καταγράφουν την ανάπτυξη του 10μετρου ιστού και των κεραιών του κύριου επιστημονικού οργάνου (KaRIn) του διαστημικού σκάφους, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών· μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022. Βλέπουμε τον ιστό να ξεδιπλώνεται εκατέρωθεν του διαστημικού σκάφους, και να “κλειδώνει” στη θέση του”, οι κάμερες όμως δεν κατέγραψαν την πλήρη ανάπτυξη των κεραιών στα άκρα του ιστού (αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω τηλεμετρίας). Credit: NASA/JPL-Caltech/CNES

Η λειτουργία του KaRIn στηρίζεται σε παλμούς ραντάρ, οι οποίοι μετά την ανάκλασή τους από τις επιφάνειες νερού στη Γη θα συλλαμβάνονται από τις κεραίες. Το όργανο θα συλλέγει με αυτόν τον τρόπο δεδομένα από δύο ζώνες πλάτους 50 χιλιομέτρων εκατέρωθεν του δορυφόρου.

Τα δεδομένα του SWOT θα βοηθήσουν τους ερευνητές και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα για το κλίμα της εποχής μας και θα μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο που θερμαίνεται.

Πηγή:
https://phys.org/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.