Tην Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος “Surface Water and Ocean Topography (SWOT)” από τη διαστημική βάση Vandenberg στην κεντρική Καλιφόρνια. Οι επιστημονικές ομάδες εκτελούν τα τελευταία βήματα ώστε να ξεκινήσουν οι μετρήσεις της στάθμης των υδάτων στην επιφάνεια της Γης, με κάλυψη μεγαλύτερη από 90%, παρέχοντας μας για πρώτη φορά μια υψηλής ευκρίνειας χαρτογράφηση του νερού στον πλανήτη μας.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει ο δορυφόρος, έπρεπε πρώτα να αναπτύξει τα ηλιακά πάνελ που τον τροφοδοτούν, και στην συνέχεια να αναπτύξει τον ιστό και της κεραίες του (βλ. στην κύρια εικόνα του άρθρου). Η αποστολή παρακολουθεί και ελέγχει τον δορυφόρο μέσω τηλεμετρίας, φρόντισε όμως να εξοπλίσει το διαστημόπλοιο με τέσσερις τροποποιημένες κάμερες του εμπορίου για οπτική καταγραφή των όσων συμβαίνουν.
Από αυτές τις κάμερες, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε δύο video· ένα για την ανάπτυξη των ηλιακών πάνελ και ένα αντίστοιχο για τον ιστό και τις κεραίες!
Οι ηλιακές συστοιχίες αναπτύχθηκαν πλήρως λίγο μετά την εκτόξευση, μια διαδικασία που διήρκεσε 10 λεπτά περίπου.
Οι δύο κεραίες του πρωτοποριακού οργάνου “Ka-band Radar Interferometer” (KaRIn) απέχουν μεταξύ τους 10 μέτρα και βρίσκονται στα δύο άκρα ενός ιστού. Το KaRIn είναι σχεδιασμένο να διεξάγει ακριβείς μετρήσεις του ύψους του νερού, τόσο σε σώματα γλυκού νερού όσο και στους ωκεανούς της Γης. Θα είναι σε θέση να καταγράφει στροβίλους, ρεύματα και οτιδήποτε άλλο εμφανίζεται στους ωκεανούς, καθώς και να συλλέγει δεδομένα για λίμνες, ταμιευτήρες και ποτάμια με πλάτος μεγαλύτερο από 100 μέτρα
Οι κεραίες αναπτύχθηκαν επιτυχώς μέσα σε τέσσερις ημέρες, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Οι δύο κάμερες που κοιτάζουν τις κεραίες κατέγραψαν την έκταση του ιστού έξω από το διαστημόπλοιο και το “κλείδωμα” στη θέση του. Η πλήρης ανάπτυξη των κεραιών δεν καταγράφηκε, επιβεβαιώθηκε όμως μέσω τηλεμετρίας.
Η λειτουργία του KaRIn στηρίζεται σε παλμούς ραντάρ, οι οποίοι μετά την ανάκλασή τους από τις επιφάνειες νερού στη Γη θα συλλαμβάνονται από τις κεραίες. Το όργανο θα συλλέγει με αυτόν τον τρόπο δεδομένα από δύο ζώνες πλάτους 50 χιλιομέτρων εκατέρωθεν του δορυφόρου.
Τα δεδομένα του SWOT θα βοηθήσουν τους ερευνητές και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα για το κλίμα της εποχής μας και θα μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο που θερμαίνεται.
Πηγή: https://phys.org/